Jordprøver

Jordprøver er nøglen til at optimere udbyttet af dine marker, som giver dig sikkerhed for, at din gødningsplan er helt optimal. Hos Agri Nord kan vi hjælpe med analyse af jordprøver. Her giver vores planteavlskonsulenter dig værdifuld indsigt i data om din jord, så du ikke blot får mest volumen ud af den – men også får afgrøder af den højest mulige kvalitet.

 

I tilknytning til jordbundsanalyser kan vi blandt andet tilbyde dig:

 

  • Analyse af jordprøver med reaktionstal og analyse af fosfor, kalium og magnesium
  • Kobbertal som tilvalg
  • GPS-jordprøver udtaget fra crosser – en prøve pr. hektar
  • Resultater indsat på positionsbestemt tildelingskort, som kan indlæses og bruges ved kalkning
  • Forslag til kalkningsstrategi
  • Kommentarer om næringsstofniveau på arealerne

 

Optimer udbyttet af dine afgrøder med jordbundsprøver og -analyse fra Agri Nord

For høje reaktionstal (surhedsgrad) øger risikoen for mangan- og bormangel samt giver en højere udvaskning af kvælstof. For lave reaktionstal kan hindre optagelsen af vigtige næringsstoffer og øge optagelsen af stoffer, der er giftige for planterne.

 

Jordens indhold af fosfor, kalium, magnesium og kobber er desuden vigtige at kende – dette især, når du skal lave gødningsplan. Er tallene høje, kan der spares på gødningen. Er de til gengæld lave, skal der gødskes for at undgå potentielt tab i udbytte.

 

Du bør derfor kende til dine markers konkrete reaktionstal og indholdet af fosfor, kalium, magnesium og kobber, hvis du vil optimere udbyttet af dine afgrøder. Og dem får du kendskab til via en jordbundsprøve og efterfølgende jordbundsanalyse.

 

Jordprøver, der betaler sig selv

Som landmand ved du, at jordens fertilitet har en mærkbar indflydelse på kvalitet og udbytte af dine afgrøder. Og dit arbejde består grundlæggende i at omsætte din viden og din faglige erfaring til det bedste resultat.

 

Det gode resultat fordrer, at du ved nøjagtig, hvad du har med at gøre, når det handler om tilgængelighed af bestemte næringsstoffer, der passer til forskellige formål. For kun på den måde har du mulighed for at tilføje det, der skal til for at få succes som erhvervsdrivende landmand. At få taget en jordprøve giver dig den rette indsigt til at kunne opnå dette. Med en jordprøve er der derfor tale om en investering, der betaler sig selv, og som kan omsættes til konkret værdi, så snart den er foretaget.

 

Få værdifuld assistance fra nogle af de bedste specialister på området

Vores team af planteavlskonsulenter har stor erfaring med at servicere danske landmænd med dybtgående jordbundsanalyser baseret på forskellige jordprøver. Og med udgangspunkt i analysen af jordens næringsmæssige komposition, surhedsgrad og saltholdighed mv. kan vores konsulenter klæde dig sikkert på til at træffe de helt rigtige beslutninger baseret på håndgribelig fakta. 

Hvor ofte bør jordprøver tages – og hvornår?

Det tager som minimum et år at få kalkniveauet op igen, hvis der først er konstateret mangel i forbindelse med en jordprøve. Derfor anbefaler vi hos Agri Nord, at du får taget jordprøver hvert femte år, men også gerne oftere. Hertil vil efteråret – efter høsten er i hus – være et ideelt tidspunkt til prøvetagning.

 

At foretage regelmæssige jordprøver er god ide. Det sikrer, at du kan følge udviklingen og dermed kan lægge en korrekt kalkningsstrategi.

Sådan arbejder vi med indsamling og analyse af jordprøver

Efter indsamlingen af jordbundsprøver behandler vores planteavlskonsulenter det indsamlede materiale på vores laboratorium, der er specielt designet til analyse af jordprøver og andre videnskabelige tests inden for landbrug. Prøverne bliver hermed omsat til data, der resulterer i en proaktiv plan for at skabe de bedste betingelser for at nå dine målsætninger i den pågældende sæson og en god håndfuld år frem.

 

Du kan se mere om, hvordan vi helt konkret arbejder med jordbundsanalyser ved at afspille videoen herunder. Her bliver du inviteret med ud i felten sammen med lederen af vores planteavlsteam, Poul Madsen, der forklarer lidt mere om, hvordan vores planteavlskonsulenter angriber en given opgave. Det giver dig indblik i, hvilken type af værdi du kan forvente af vores faglige ekspertise.

Kontakt os i dag for at høre mere om vores jordbundsanalyser

Er du interesseret i at høre mere om vores jordbundsanalyser og eventuelt få en uforpligtende pris på jordprøver, der kan optimere dit udbytte og kvaliteten af dine produkter, er du naturligvis velkommen til at kontakte os. Vi sidder altid klar med den hjælp og rådgivning, som du har brug for som landmand – og vi bestræber os altid på, at et samarbejde med os hurtigt bliver en fornuftig forretning for dig.