Få hjælp til mere bæredygtigt landbrug hos Agri Nord

Den seneste forskning fortæller os, at man med den rigtige viden i ryggen sagtens kan drive et bæredygtigt landbrug, der både er produktivt og profitabelt. Meget af den gældende forskning kommer blandt andet fra Danmark, som har et særligt fokus på den grønne omstilling, som kan skabe værdi – både menneskeligt, miljømæssigt og økonomisk, såfremt det gribes an på den helt rigtige måde. 

Hos Agri Nord hjælper vi dig gerne med at facilitere et bæredygtigt landbrug eller gå i en retning, der imødekommer krav til eller behovet for en mere bæredygtig landbrugsstrategi. Med udgangspunkt i vores specialiserede konsulenter med hvert deres fokusområde er vi klar til at hjælpe dig med rådgivning, der giver mening for dig og mening for dine omgivelser og medarbejdere.

Hvad er bæredygtigt landbrug?

Bæredygtigt landbrug er en af de helt essentielle nøgler til en bedre fremtid. Men hvad vil det egentlig sige at drive bæredygtigt landbrug, og hvad kræver det at kalde sit landbrug for bæredygtigt? Det er et spørgsmål, der ikke er lige til at svare på, da der ikke findes nogen krystalklare grænser for, hvornår man kan bruge mærkatet, og hvornår man ikke kan. 

Du kan dog altid tage dit landbrug i en mere bæredygtig retning – og i de følgende afsnit vil vi prøve at sætte fokus på, hvad det er for nogle tiltag, der skal gøres for at gå en langt mere bæredygtig fremtid i møde. 

For det første er der det økonomiske aspekt; et bæredygtigt landbrug er i den forstand ét, som bidrager med en sund og fornuftig økonomi, som på lang sigt kan opretholde sig selv. Dernæst er der det sociale aspekt; medarbejderne skal naturligvis behandles fair og på den måde indgå i et samarbejde, der både giver værdi til landbruget og værdi til samfundet. Men det vigtigste aspekt er måske nok hensynet til miljøet. 


Et bæredygtigt landbrug er vejen til et bedre miljø

En mere bæredygtig tilgang til miljøet kræver blandt andet, at du som landmand forholder dig til de økosystemer og de mange forskellige naturlige ressourcer, som danner grundlaget for dit landbrug. Her er blot nogle af de indsatser, der bør sættes fokus i prioriteringen af bæredygtighed inden for dit arbejdsområde:

  • At sørge for, at din jord er sund og at holde den sund over tid
  • At lægge en fornuftig plan for brugen af vand på alle produktionsområder
  • At minimere forureningen af alle miljøets elementer; jorden, luften og vandet

I Danmark bestræber vi os på at være nogle af de bedste i verden inden for disse og mange andre agroøkologiske discipliner og har blandt andet derfor dedikerede forskningsinstitutter på landets universiteter, der målrettet forsker i, hvad det er, der skal til for at opbygge det optimale forhold mellem planter, dyr, mennesker og miljø i landbrugsmæssige sammenhænge. 

Det er blandt andet den viden, vi er i stand til at formidle videre til dig, når du har interesse i at gøre dit landbrug mere bæredygtigt. For ved at arbejde ud fra den nye viden, arbejder du i højere grad i samspil med naturens regler og behov i stedet for imod dem. Og det er heldigvis for mange en særlig tilfredsstillelse at sørge for at behandle vores skattede natur godt – helt uden at det har en negativ indflydelse på hverken produktivitet eller regnskab. 


Det kan vi hjælpe dig med

Som sagt er det at skabe bæredygtighed som erhvervsdrivende landmand en mangefacetteret disciplin. En disciplin, som mange af de danske landmænd i stigende grad tager til sig for at bevare miljøet, bygge bedre sociale rammer og ikke mindst at skabe økonomisk bæredygtighed. Det er noget, der kan arbejdes med i landbrug af alle typer og alle størrelser. Det kræver dog, at man ved, hvilke veje der er at gå i helt konkrete situationer. Og det er netop her, vi hos Agri Nord kan hjælpe dig med vores ekspertise. 

Vores planteavlskonsulenter kan blandt andet give dig rådgivning om, hvordan du udarbejder bæredygtige gødningsplaner og skaber en hensigtsmæssig rotation af dine afgrøder, så din jord ikke udpines. Vi kan også tilbyde dig relevant sparring om, hvordan du tilgår en økologisk produktion, hvad end den omfatter dyrkning af planter eller avl. Desuden sætter vores team dig grundigt ind i de gældende regler for økonomi og hjælper dig til relateret projektarbejde, såfremt du har brug for det og lyst til det. Vi har naturligvis også kendskab til alle muligheder for at få tilskud og adgang til relevante projektmidler, der er tilgængelige for dig, som tænker i retning af økologisk landbrugsdrift.

Vi tilbyder også deltagelse i erfagrupper, som giver dig et specifikt fagligt sparringsrum, som du kan få masser af udbytte, faglig værdi og fornøjelse af. Kontakt en af vores konsulenter indenfor klima, miljø og natur for at høre mere om de aktuelle muligheder herfor. 

 

Har du brug for rådgivning til at gøre dit landbrug bæredygtigt?

Vores konsulenter sidder altid klar til at hjælpe dig med alle facetter i driften af landbrug. Det gælder også, hvis du går med planer om at etablere et bæredygtigt landbrug eller gøre din nuværende produktion endnu mere bæredygtig. Så kontakt os gerne for en uforpligtende snak om dine udfordringer, muligheder eller ønsker – så klæder vi dig bedre på til at opnå dine mål om rentabel bæredygtighed. 

Du finder vores specialister inden for hver deres specifikke område på vores medarbejderside. Ellers er du velkommen til at rette henvendelse til vores erfarne konsulenter indenfor klima, miljø og natur, som kan svare på de spørgsmål, du eventuelt måtte have om bæredygtigt landbrug – eller rette din henvendelse videre til den rette specialist, som kan give dig den allerbedste hjælp.

Vi glæder os til at guide dig og dit landbrug på vej til en mere bæredygtig fremtid.

Du kan læse mere om, hvordan vi hos Agri Nord arbejder konstruktivt på at opfylde nogle af FN’s verdensmål her på siden