Per Barup ønsker
mere klarhed
“
“Det er dejligt, der er landet en aftale, som landbruget også er en del af. Jeg havde dog håbet på, at det ville blive lidt nemmere for økologer i forhold til en afgift, da vi ved, at vores mulighed for at reducere CO2 er begrænset i forhold til vores kollegaer i det konventionelle landbrug,” siger Per Barup, der er folkevalgt i Agri Nord/LandboNord, og indtil fusionen var formand for LandboNords Økologiudvalg.
31. juli
Skrevet af: Peter Küster
Ønsker mere klarhed på økologiområdet
Økologisk mælkeproducent Per Barup ønsker mere klarhed om hvordan han i fremtiden skal reducere sit CO2-aftryk, så han i bedste fald helt kan undgå en afgift.
Mere økologi. Det var et af hovedbudskaberne, da den grønne trepart landede aftalen om et grønnere Danmark. Her er målet blandt andet at fordoble det økologiske areal i 2030.
I Jammerbugt arbejder økologisk mælkeproducent Per Barup dagligt på at reducere de 350 årskøers klimaaftryk, men han savner initiativer, der vil gøre det nemmere.
“Det er dejligt, der er landet en aftale, som landbruget også er en del af. Jeg havde dog håbet på, at det ville blive lidt nemmere for økologer i forhold til en afgift, da vi ved, at vores mulighed for at reducere CO2 er begrænset i forhold til vores kollegaer i det konventionelle landbrug,” siger Per Barup, der folkevalgt i Agri Nord/LandboNord, og indtil fusionen var formand for LandboNords Økologiudvalg.
I aftalen er der taget højde for, at økologerne får adgang til hurtig og nem godkendelse og teknologier, som kan bruges på økologiske bedrifter. Men hvilke teknologier, der kan tages i brug, er endnu uklart.
“Det er nu, vi skal være konstruktive, men jeg har svært ved at forholde mig til, hvilken retning jeg skal satse på i fremtiden, når jeg ikke har noget konkret at forholde mig til endnu. Jeg er sikker på, at der er nogle gode løsninger, men økologi kræver planlægning. Hvis vi som økologer får noget mere konkret at forholde os til, så vil det også blive mere attraktivt at fordoble det økologiske areal i 2030, som aftalen lægger op til,” siger Per Barup.
Håber biogas kommer til at spille en rolle
Per peger selv på muligheden for at afgasse og binde CO2-en fra sin gylle gennem biogasanlæg, da han derigennem burde kunne blive godskrevet for en klimagevinst.
“Her i Jammerbugt kommune har man besluttet at halvdelen af alt husdyrgødning skal gennem et biogasanlæg i 2030, og jeg håber da på, at vi kan få godskrevet noget af den klimagevinst i forhold til en CO2-afgift, siger Per Barup og fortsætter – Men jeg håber, at man får set på reglerne for økologisk gylle. Bliver kravene strammet yderligere, kan jeg godt frygte, at det bliver økonomisk uinteressant at få gyllen kørt gennem et biogasanlæg. Dermed mister vi klimagevinsten.”