Ukrainske Tanja bryder sprogbarrieren ned

Ukrainske Tanja Fulytko er ansat i Agri Nord – hun taler dansk og har et godt kendskab til landbrug. Tanja er klar til at tolke og hjælpe samarbejdet i stalde og marker godt på vej.

Читайте також статтю українською мовою тут...

 

Dygtige ukrainske medarbejdere er i dag ansat i de nordjyske stalde og marker. Kun få af dem taler dansk, og langt fra alle kan begå sig på engelsk. Sprogbarrieren kan derfor give udfordringer for både medarbejdere og arbejdsgiver, når der skal ske oplæring, når samarbejdet skal glide glat eller når de kulturelle forskelle laver benspænd for arbejdsfællesskabet.
   Men nu er der hjælp at hente i Agri Nord.

 

TI ÅR I DANMARK

Tanja Fulytko er ansat i Agri Nords afdeling for HR & Rekruttering. Hun er født og opvokset i Ukraine, taler dansk og er parat til at køre ud til gårdene for at tolke samt oversætte dokumenter og arbejdsplaner.
   En af Tanjas helt store forcer er hendes branchekendskab. Da hun for ti år siden kom til Danmark sammen med sin mand, var det med en uddannelse som dyrlæge fra Ukraine i bagagen. Hendes mand har fra hjemlandet specialiseret sig i husdyrvelfærd og har blandt andet beskæftiget sig med fodersammensætning samt klima i staldene.
   - Da vi var færdige med vores uddannelser, ville vi gerne begge opleve noget nyt og bruge vores viden fra Ukraine. Derfor søgte vi arbejde i landbruget i Danmark, smiler hun.
   Parret har i dag sønnen Dima på 9 år og bor i Suldrup.

 

TJEK PÅ FORSKELLE OG LIGHEDER

Danmark har Tanja arbejdet med både kvæg og fjerkræ – med en afstikker til rengøringsbranchen. Samtidig har hun en naturlig interesse for mennesker og samspillet mellem mennesker. Det betyder, at hun har oparbejdet stor indsigt og forståelse for ligheder og forskelle mellem ukrainsk og dansk mentalitet. Den viden har hun allerede sat i spil i arbejdet hos Agri Nord – blandt andet med et Agri Nord-kursus i kulturforståelse målrettet ukrainske medarbejdere.
   - Jeg kender ukrainernes baggrund og kultur, forstår deres værdier, og så kan jeg jo læse deres ansigtsudtryk og spørge ind til dét, der måske ikke lige bliver sagt i første omgang.
   - Jeg elsker, når jeg kan give brugbar viden videre – blandt andet fortæller jeg dem, hvorfor teamwork er vigtigt for arbejdspladsen, og jeg fortæller om de danske regler og værdier.
   Tanja har også en klar opfordring til sine landsmænd:
   - Det er vigtigt, at man lærer dansk, når man bor og arbejder i Danmark. Det gør hverdagen meget lettere, når man kan sproget. Det betyder meget på arbejdspladsen at kommunikationen fungerer og for familierne er det også en stor fordel, når mor og far snakker og forstår dansk.

 

AMBITIØSE OG KONKURRENCEMINDED

Tanja har indtil nu løst opgaver, hvor landmanden har haft behov for tolkning i komplekse sager, hun har været med til at sikre korrekt oplæring i nye arbejdsopgaver og har været på banen, når der har været optræk til konflikter.
   - Mange ukrainere er meget ambitiøse, og der er ofte konkurrencementalitet mellem ukrainske ansatte. De vil gerne belønnes for deres arbejdsindsats. Motivationen falder, hvis den engagerede og den mere tilbagelænede medarbejder får samme løn – de vil gerne behandles fair, forklarer hun.
   - Landmanden skal vide, at det er godt at rose den medarbejder, der virkelig arbejder godt og engageret. Og den engagerede medarbejder må gerne blive fremhævet, som det gode eksempel for de andre på holdet, lyder et godt råd fra Tanja.