Nordjyske oksekødsproducenter efterlyser Covid 19-støtte fra stat og forbruger

Efter Corona-krisen er efterspørgslen på dansk kalve- og oksekød styrtdykket. Og det samme er prisen.

Før krisen indbragte oksekød en i forvejen lav pris, som i dag er faldet med op til 2 kroner pr. kilo.

De lave priser sætter gang i en kædereaktion af store tab, producenter, der er nødt til at stoppe, og aflivninger af raske dyr.

- Situationen bliver bare værre og værre herfra, siger Jens Verner Pedersen, der er ansvarlig for kvægproduktion i Agri Nords bestyrelse.

Prisfaldet skyldes manglende efterspørgsel på grund af Covid 19 fra især Italien og Spanien, som ellers er store aftagere. Det skyldes også, at alle danske fester, herunder konfirmationer som normalt aftager meget dansk kalvekød, er aflyst.

 

Statsstøtte

Sammen med kalveproducent Troels Hedelund Rasmussen og kødkvægsproducent Per Laursen forsøger Jens Verner Pedersen nu at råbe både politikere og forbrugere op. Kalve- og oksekødsproducenterne skal have en hjælpepakke ligesom andre erhverv, der er direkte ramt af corona-krisen.

- Her og nu har vi akut brug for en hjælpepakke til kalve- og oksekødsproducenterne, siger Jens Verner Pedersen.

De foreslår også, at hvis der kommer statslig støtte til at få gang i hotel- og restaurationsbranchen efter krisen, så skal det være et krav, at hoteller, restauranter og lignende bliver pålagt at bruge danske fødevarer. 

 

Forbrugeren skal hjælpe

Den danske forbruger skal også være med til at støtte de danske producenter. Normalt eksporteres cirka halvdelen af alt det oksekød, der produceres i Danmark, til udlandet, særligt Sydeuropa.

Men alle hoteller og feriesteder er lukkede nu, så eksporten er faldet drastisk, og der er ikke udsigt til, at de åbner snart igen.

- Den danske forbruger kan derfor også være med til at støtte os danske landmænd ved at vælge dansk kalve- og oksekød og droppe de udenlandske varianter, selvom de måske er billigere, siger Jens Verner Pedersen.

Hvis danskerne bliver bedre til at købe dansk, vil det også sikre den danske produktion på en længere bane.

- Og så får forbrugeren samtidig klimarigtige fødevarer med fuld sporbarhed og høj dyrevelfærd. Akkurat som de efterspørger, siger han.

 

Kalveproducenter er hårdt ramt på økonomien

Salget af de gode udskæringer af kalvekød, som normalt har været solgt til konfirmationer, møder og konferencer, er der ikke. Noteringen falder drastisk.

For slagtekalveproducent Troels Hedelund Rasmussen ved Tjele betyder det et fald på 200 kroner pr. kalv. Det svarer til 250.000 kr. på et år

- Jeg må prøve at finde besparelser. Det var stramt i forvejen med den faldende notering, og Corona gør det endnu sværere med det sidste prisfald. Det er barsk, fortæller han.

Han håber, at danskerne vil forkæle sig selv og tage i supermarkedet og købe noget dansk okse- eller kalvekød.

- Den bedste hjælpepakke er, at danskerne er ligeglade med den sidste 10’er, når de handler ind. Det vil sætte gang i en kædereaktion, så indkøbschefer bliver tvunget til at købe dansk. I disse krisetider er vi nødt at hjælpe nærområdet og lokalt. Det gør forbrugeren ved at købe dansk, siger han.

 

Tyrekalve slås ned ved fødslen

Det er afgørende, at der gøres noget for den danske kalve- og oksekødsproduktion nu. Ellers kan det få store konsekvenser. For Jens Verner Pedersen, der selv er mælkeproducent, betyder det et indtjeningstab på cirka 100.000 kroner på et år i manglende indtægter for slagtekøer og tyrekalve.

I værste fald kan det betyde, at han er nødt til at slå tyrekalve ned allerede ved fødslen.

- Og det har vi ellers lovet os selv i branchen, at det ikke måtte ske, siger han.

 

Naturplejere forsvinder

Hos kødkvægsproducenterne har de faldende priser allerede fået konsekvenser.

- Vi er helt i knæ, og mange af mine kollegaer er allerede i fuld gang med at slagte ned, siger Per Laursen, der selv har 40 moderdyr.

Han taber selv med den nuværende notering 60.000 kroner om året.

- Det er i forvejen ikke nemt at lave nogen stor økonomi i kødkvæg, og vi har ingen steder, vi kan minimere vores omkostninger. Maskinstation og korn koster jo det, det koster, siger han, der ligesom størstedelen af sine kollegaer har kødkvæg som en hobby ved siden af et lønmodtagerjob.

Det er ikke alene de mange kødkvægsproducenter, der kommer til at mærke, at køerne er væk. Det gør i høj grad også den danske natur.

- Størstedelen af de danske kødkvægsdyr bliver brugt til naturpleje, hvor de er med til at øge biodiversitet og naturværdi. De dyr bliver svære at finde fremover, siger han.