Next step: Nyt netværk for landmænd, der overvejer "noget andet"

Agri Nord er klar med netværksgruppen ”Next Step” for landmænd, der overvejer at sælge gården eller allerede har taget skridtet væk fra erhvervet.

Det kan være vanskeligt at nå frem til en beslutning om at afhænde gården og mere end hårdt at stoppe som selvstændig landmand.
Agri Nord er derfor klar med netværksgruppen ”Next Step” for landmænd, der overvejer at sælge gården eller allerede har taget skridtet væk fra erhvervet. Deltagerne mødes tre gange årligt, og her er der mulighed for at udveksle erfaringer og snakke de svære valg grundigt igennem.

Et salg kan være svært at håndtere både i forhold til praktiske forhold og økonomi, men måske også i forhold til ens selvbillede og identitet.
Inden nøglen afleveres til landbruget og familiens hjem, er der mange tanker og overvejelser at tage stilling til. Og når et salg er gennemført, venter en helt ny hverdag i en ny bolig – måske som lønmodtager eller pensionist. Og den nye rolle og de nye omgivelser kræver både tilvænning og nye overvejelser.
Hos Agri Nord har Ulla Markvard Mortensen og Vittus Bernlow allerede samlet de første seks deltagere i netværksgruppen, og der er plads til flere.
Planen er, at gruppen højest skal være på ti deltagere. Der vil løbende være optag af nye medlemmer, idet deltagerne typisk kun er med i en periode, indtil de er afklaret og videre med noget nyt.
Ved møderne vil der være input fra en kompetent oplægsholder, der udfordrer deltagerne og hjælper en afklarings-proces godt på vej.
- Det er en gruppe, hvor deltagerne kan sparre med hinanden. De snakker for eksempel sammen om, hvordan man får et salg gennemført på en god måde. De drøfter, hvilken veje de kan gå i konkrete situationer, og hvad de skal bruge deres liv på efter et salg, siger Ulla Markvard Mortensen.
Hun tilføjer, at et salg kan være ekstra svært, hvis landbruget eksempelvis ikke skal afhændes til et familiemedlem.
- Det kan måske være ens livsværk eller fødegården gennem flere slægter, man skal sælge videre.
- Og hvis en yngre landmand står overfor et salg, er han jo endnu ikke færdig på arbejdsmarkedet. Så venter der en proces fra at være selvstændig til at blive lønmodtager, tilføjer Ulla Markvard Mortensen.
Den nyetablerede gruppe er både sammensat af landmænd, der overvejer at stoppe og andre, der har taget skridtet og lige nu overvejer, om de er havnet det rigtige sted, efter de forlod gården.

Interesserede kan ringe eller maile til Ulla Markvard Mortensen på mail: umm@agrinord.dk eller tlf. 96351313 eller til Vittus Bernlow på mail: vib@grinord.dk eller tlf. 96351310