Manganmangel kan spores

Mangantesteren kan opdage, om planterne mangler mangan, inden det koster udbytte. Hos Agri-Nord Økologi kan du tegne abonnement på overvågning af dine marker i de kritiske perioder. Økologer kan få hjælp til papirarbejdet, så også de må tilføre mangan.

Når de lyse pletter begynder at brede sig på marken, er det for sent. De lyser pletter betyder nemlig, at manganmanglen er i fuld gang med at tage livet af planterne.

Vil man undgå det scenarie, kan man løbende overvåge sin mark for manganmangel. Manganmanglen kan nemlig måles inden, man kan se det på planterne.

- Det betyder, at man kan tildele mangan, inden det begynder at koste udbytte, siger Thomas Vang Jørgensen, der er økologichef i Agri Nord, som tilbyder abonnement på manganovervågning.

 

Sker hvert forår

Manganmangel er et årligt tilbagevendende fænomen, oplyser økologichefen.

- Det ser vi hvert forår og efterår, siger han.

Fænomenet er især udbredt på de lettere jorder og kridtjorderne, som findes i udbredt grad i Himmerland og Vendsyssel.

- Det er sjældent, vi ser det i hele marker, men det kan sagtens forekomme på store områder, siger han.

 

Også muligt for økologer

Hvis der konstateres manganmangel i en mark, er det ikke alene de konventionelle landmænd, der har mulighed for at tildele mangan.

Hvis det er en konsulent, der konstaterer manglen, så har økologerne mulighed for at opnå dispensation til at køre ud med mangan i marksprøjten.

Hvis man tegner abonnement på mangantest, så tager Agri Nords konsulenter løbende i marken for landmanden og overvåger manganstatus i planterne.