Må den bedste mand vinde – hvedekampen er i gang

Agri Nord og Mollerup Mølle har samlet et stærkt hold til hvedekamp i forsøgsmarkerne. Der bliver mulighed for at se de foreløbige resultater og møde konkurrenterne til Agri Farm Day 2023 den 8. juni.

Der er dømt hvedekamp på forsøgsmarkerne på Christianshøjvej 25 ved Klarup. I efteråret kom hvedekernerne i jorden, og vinderen kåres først, når høsten er i hus og regnskabet gjort op i sensommeren.
Hvede-kampen handler kort fortalt om at dyrke hvede med det bedst økonomiske resultat.
Agri Nord står i samarbejde med Mollerup Mølle for dysten, og der bliver mulighed for at se de foreløbige resultater og møde konkurrenterne til Agri Farm Day 2023, der afvikles 8. juni.
Konkurrenterne samlet
Planteavlskonsulent Poul Madsen fra Agri Nord kunne fredag byde konkurrenterne velkommen i forsøgsmarkerne.
- Hele hvedekampen handler om at opnå det bedst økonomiske resultat, sagde han i sin velkomst.
- Det bedste resultat er selvfølgelig et forholdsvis højt udbytte, men det er samtidig et udbytte, der er matchet med brug af gødning og kemi.
- Har man brugt for meget gødning eller for meget kemi, vinder man ikke. Det handler om at gøre det helt rigtige. Og det er præcis dét vi praktiserer ude på landbrugene – der stræber vi også efter at lave det bedste, økonomiske resultat.
- I hvededysten kæmper vi med samme hvedesort, så gødning og kemi kan gøre forskellen. Nogle år er der mindre behov for gødning og nogle år minder behov for kemi. Det er spændende og en udfordring. Og det er jo præcis den udfordring, som vores kunder skal forholde sig til, siger Poul Madsen.

Deltagerne i Hvededysten 2023 er:
Corteva - Peter Hvid
Bayer - Christian Søndergaard
Mollerup Mølle - Tommy Kristian Pedersen
Adama - Hans Jørgen Hansen
Fire elever fra Nordjyllands Landbrugsskole, Lundbæk - August, Kruse, Marcus, Frederik og Rasmus
BSF - Jakob Skodborg Jensen
Christianshøj - Frederik Nielsen
Agri Nord - Torben B. Hansen

Tæt løb i 2022
Sidste år løb produktkonsulent Peter Hvid fra firmaet Corteva med sejren. Det blev en særdeles kneben sejr med en difference ned til andenpladsen på under 100 kroner. Beløbet skal ses i forhold til en omsætning per hektar på 25.000 kroner.
På 2. pladsen kom Tommy Kristian Pedersen fra Mollerup Mølle og på tredje pladsen fulgte Bayer, der i år er repræsenteret af Christian Søndergaard.
Den forsvarende mester er klar til at tage kampen op igen.
- Vi skal ud at kigge og se, hvad der foregår i marken. Og så skal vi have en god dialog med Kurt, siger Peter Hvid med henvisning til forsøgsleder Kurt N. Christensen, der efter bestilling fra konkurrencens deltagere udfører det praktiske arbejde i markerne.
Peter Hvid har allerede sendt en skitse til Kurt.
- Strategien er at holde øje med marken og rette planen til. Og så sørger vi for, at der er sammenhæng mellem indsats og omkostninger, siger Peter og tilføjer med et stort smil: - Det handler ikke om at vinde men om at slå Bayer og BSF.
Peter Hvid tilføjer, at konkurrencen giver god mening set med faglige briller:
- Mange af de ting vi gør, kan man overføre til landbruget.

Mange parametre at skrue på
Fra Adama deltager konsulent Hans Jørgen Hansen, som sidste år delte en fjerdeplads med Landboforeningen Agri Nord:
- I september var hveden etableret, og jeg forsøger at maksimere udbyttet med så lille et input som muligt – men man kan ikke spare sig til det høje udbytte, understreger Hans Jørgen Hansen.
- Der er mange parametre at skrue på - også i vækstsæsonen. For eksempel skal man tage stilling til hvor meget gødning, der skal til – og hvornår. Og om man skal vækstregulere og om der er brug for svampemidler.

Mikronæring som våben
Tommy Kristian Pedersen fra Mollerup Mølle er også klar til hvedekamp:
- Jeg var så tæt på at vinde sidste år.
Målfoto afgjorde, at sejren gik til Cortevas mand i marken.
- Jeg tabte med under 100 kroner. Men vi havde det største udbytte, tilføjer Tommy og løfter lidt af sløret for årets strategi:
- Jeg holder mig til de strategier, som vi synes er gode i Mollerup. Det vi anbefaler landmændene, følger vi også her. Her kan vores kunder se, at der er hold i det, vi anbefaler.
- Vi giver gerne lidt mikronæring – det brugte vi også sidste år, røber Tommy Kristian Pedersen.