Langsigtet politik tegner godt for fremtiden

Af formand for Agri Nord, Carl Christian Pedersen


2021 blev året, hvor et samlet Folketing fandt sammen om Landbrugspakken. Den kommer til at forme landbrugets rammebetingelser et stykke ud i fremtiden.

Det er godt, at aftalen har alle Folketingets partier bag sig. Og det er godt, at Blå Blok er samlet i forliget. Rammen er sat, og nu venter der en lang og sej kamp for at få det omsat i regulær lovgivning. 

Det er en proces, hvor der er plads til rigtig meget politisk drilleri til skade for dansk landbrug, så arbejdet for en ordentlig landbrugspakke er slet ikke færdigt, og vi må ikke håbe, at det ender med en kø ved håndvasken.

Landbrugspakken vil betyde, at landbruget kommer til at levere på miljø- og klimatiltag. Især fordi partier som Enhedslisten og SF er tilfredse med aftalen. Det bør jo bekymre enhver. 

Men selvom vi kommer til at reducere udledninger af den ene og anden art, så er det glædeligt, at der er bred opbakning til aftalen. Så ved vi, hvilke vilkår vi skal arbejde under i årene fremover.

Det er en uholdbar situation, at vores rammevilkår ændrer sig hver gang, vi får en ny Regering. 

Landbrugspakken medførte stor aktivitet på Axelborg. Der skal lyde en stor ros til vores folk, der var klar i døgndrift til at beregne og rådgive politikerne. I sådanne situationer får vi at se, hvor stor gavn vi har af vores fælles organisation, Landbrug & Fødevarer. 

 

Skammelig statsminister

I landbruget kan vi ikke nævne covid-19 uden også at nævne mink.

For lidt over et år siden lød det: »Alle mink skal aflives«. De skulle aflives for at undgå at skabe et nyt Wuhan, som statsminister Mette Frederiksen udtrykte det. 

Aflivningerne skete med indsats fra både politi og militær. Samme justits og handlekraft er ikke reglen, når minkfarmerne og deres familier mangler erstatning for deres livsværk.

Nu lyder der et »Lev med det«, for lortet skulle jo bare lukkes, som vi kan læse i tarvelige SMS’er.

Det er direkte skammeligt, at det er kommet dertil, og at en sådan retorik tillige kommer fra landets øverste ledelse.

 

Bristede klimadrømme

Vi har postet milliarder i vindenergi de sidste 40 år, men alligevel kan det ikke forhindre voldsomme prisstigninger på energi. 

Jeg kan godt frygte, at vi nu ser den første regning for klima-drømme, som vi ikke er parate til. 

Vi vil ikke have mere fossil energi, men kan vi overhovedet forsyne vores samfund med vind, sol og fuglefløjt uden samtidig at være klar til at diskutere nye teknologier eller moderne atomkraft til at levere sikker energiforsyning.

CO2 er et allestedsnærværende problem, men en opbremsning at samfundsøkonomien med mangel på alverdens råvarer, reservedele eller fødevarer. Det vil standse den udvikling, der er nødvendig for at komme videre.

 

Godt nytår! 

Tak for det gamle år, der igen er gået alt for hurtigt.