Kontrakt mod svinepest

Et tillæg til ansættelseskontrakten skal sætte fokus på smittebeskyttelse mod afrikansk svinepest.

Afrikansk svinepest er en reel trussel mod den danske svineproduktion. Det understreger Ulrik Krogsgaard, der selv er svineproducent og formand for Agri Nords svineproduktionsudvalg.

- Tilfælde af svinepest rykker tættere og tættere mod vest fra blandt andet Polen, fortæller han.

Derfor er det vigtigt, at der tages alle mulige forholdsregler for at undgå, at den frygtede svinesygdom kommer ind i Danmark.

I forvejen vaskes alle lastbiler, der kommer fra lande med svinepest, men det er på tide, at der også tages visse forholdsregler i forhold til, hvordan de ansatte gebærder sig.

Derfor har Seges Svineproduktion taget initiativ til, at alle ansatte underskriver et tillæg til deres ansættelseskontrakt, hvor forholdsreglerne ridses op. Det giver anledning til, at arbejdsgiver og de ansatte får en snak om, hvilke regler der gælder for smittebeskyttelse.

- Det er ikke et lovkrav, at vi skal gøre det, men jeg vil gerne opfodre alle svineproducenter til at tage snakken om smittebeskyttelse med deres ansatte og få kontrakterne underskrevet. Det er vigtigt, for der er ikke andre end os selv til at passe på det, siger Ulrik Krogsgaard.

 

Milliardregning i vente

Det ville være katastrofalt for landbruget, hvis afrikansk svinepest kom til landet. Seges Svineproduktion har regnet på det scenarie, at der konstateres et tilfælde af svinepest i Danmark.

- Det vil koste 2,7 milliarder lige på stedet, for eksportmarkederne vil lukke omgående. Mange svineproducenter frygter en lavere svinepris, men jeg frygter, at afrikansk svinepest bliver et større problem, siger Ulrik Krogsgaard.

 

Fødevarer og jagttrofæer er bandlyst

Truslen er især stor på tre områder. Det ene er indføring af smitte med de lastbiler, der kommer fra et inficeret land.

Derfor er det vigtigt, at man kontrollerer, at alle lastbiler, der kommer på ejendommen, er blevet vasket, inden de kørte ind i landet. Det kan gøres via app’en Tjekvogn eller via www.tjekvogn.dk.

Derudover er det afgørende at de ansatte ved, at de ikke må tage fødevarer med ind på besætningsområdet.

- I Danmark har vi heldigvis mange ansatte fra Østeuropa, men de kommer ofte fra områder, hvor der er konstateret afrikansk svinepest, og derfor er det vigtigt, at de ikke tager fødevarer, der kan være inficeret, med til Danmark, siger Ulrik Krogsgaard.

Jægere, der er på jagt i Østeuropa, udgør også potentielt en risiko for at bære smitten med til Danmark. Især fordi der er mange tilfælde af svinepest blandt vildsvin, som er et yndet jagttrofæ.

- Jeg vil anbefale, at man som svineproducent lader være med at tage på vildsvinejagt i de angrebne lande, siger Ulrik Krogsgaard.

Klik HER for at hente tillægskontrakten

En ny tillægskontrakt til ansættelseskontrakten giver anledning til at få genopfrisket smittebeskyttelsesreglerne. Det er aktuelt nu på grund af risikoen for afrikansk svinepest.