Kommune og landbrug samarbejder om bæredygtighed

Netværket skal sikre, at landmændene er i centrum, når fremtidens bæredygtige landbrug skal udvikles. I fællesskab skal der opbygges viden om, hvordan landbruget udvikles bedst, og der skal gives plads til erfaringsudveksling mellem landmændene og deres samarbejdspartnere. Udfordringer, som kan være svære at løse for den enkelte landmand, kan vise sig nemmere at løse, hvis man er sammen i et fællesskab.

Samarbejdet mellem Agri Nord, LandboNord, Aalborg Kommune og landmændene har til formål at udvikle et fælles koncept for, hvordan man sammen kan fremme en bæredygtig forretningsudvikling for de enkelte landbrug og samtidig understøtte den grønne omstilling.

Et af tiltagene i Netværk for Bæredygtig Landbrugsudvikling er, at der skal udarbejdes Grønne Udviklingsplaner for det enkelte landbrug. Fokusområder kan for eksempel være mindre energiforbrug, genanvendelse af plast og andre ressourcer, anvendelse af biomasse, fremme af natur og miljø, ændret drift af markarealer og meget mere.

 

Grønne baner

Rådmand for Miljø- og Energiforvaltningen Lasse P.N. Olsen har været med til at tage beslutningen om at oprette Netværk for Bæredygtig Landbrugsudvikling.

- I Aalborg Kommune har vi i forvejen gode erfaringer med grønne udviklingsplaner for landbruget og med den øgede interesse for bæredygtighed hos både landmænd og forbrugere, mener vi, at netværket kan give yderligere udvikling. Der er både god økonomi i, at landmændene begynder at tænke i grønnere baner, og samtidig er det godt for naturen, miljøet og vores samfund generelt, siger han.

 

Erfaringsudveksling og inspiration

En af de landmænd, der allerede nu har sagt ja til at være med i netværket, er Lars Olsen, bestyrelsesmedlem i Agri Nord. Han har både i 2014 og 2016 lavet grønne udviklingsplaner for sin ejendom ved Halkær Bredning i samarbejde med kommunen og landboforeningen.

- Jeg har været glad for samarbejdet med Aalborg Kommune indtil nu. Jeg håber, at Netværk for Bæredygtig Landbrugsudvikling kan give mig endnu bedre muligheder for at udvikle mit landbrug bæredygtigt. Fordelen ved netværket og samarbejdet er, at udviklingen er planlagt efter min specifikke drift. Jeg er glad for at Aalborg Kommune laver et samarbejde, hvor de ser mulighederne hos os landmænd i stedet for altid at være den løftede pegefinger, når de laver miljøtilsyn, siger Lars Olsen, som også håber, at mange landmænd vil være med til at udveksle erfaringer og give inspiration.

Formand for Agri Nord, Carl Christian Pedersen, ser muligheder i det nye netværket giver nye muligheder:

- Et netværk med partnerskab af Aalborg Kommune, landboforeninger og landmænd i Aalborg Kommune giver en god mulighed for at udveksle tanker og ideer til den bæredygtige udvikling, siger han.

 

OPSTARTSMØDE

Onsdag den 13. december 2017 kl. 16.30-19.00 afholdes det første møde i Netværk for Bæredygtig Landbrugsudvikling.

Interesserede, der ønsker at være med til at sætte retningen for arbejdet med bæredygtighed i fremtidens landbrug, er velkomne til at deltage.

Netværksmødet afholdes på Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby.

Tilmeld dig her.