Fra hobby til virksomhed: 31-årige Nicolaj har modtaget legat til unge landmænd
31-årige Nicolaj Vegeberg Christiansen fra Søvsø Frilandbrug nær Daugbjerg ved Viborg, har fået tildelt Gårdejer Jens Christian Støvring og Ane Støvrings legat til unge landmænd på 10.000 kroner. Legatet vil han bruge til at videreudvikle sit landbrug.
Nicolaj har siden 2018 opbygget et landsted og en besætning, der i dag er økologisk og huser 190 moderfår og 40 skovgrise årligt. Bedriften er opbygget sideløbende med, at han har passet job.
- I dag er jeg selvstændig og foruden driften herhjemme, hjælper jeg til som vikar på flere forskellige landbrug.
Ligesom andre unge, selvstændige landmænd knokler Nicolaj mange timer ugentligt.
Han har opbygge sin virksomhed ud fra en hobby, og det er foregået i et tempo, der ikke har kostet uoverskueligt høje lån.
Til gengæld er alt, hvad der hedder opsparing, ”lommepenge” og overskud gået til gården.
Den unge landmand har nu et nyt mål om at udvide besætningen til 400 moderfår.
Det frie liv trak
Nicolaj bor med sin kone og deres to små børn på ejendommen med tilhørende 16 hektarer. Den overtog de i 2018.
- På dét tidspunkt var jeg lige knap udlært dyrepasser i Randers Regnskov og min kone fysioterapeut. Vi blev hurtigt etableret på vores landsted med ønske om selvforsyning, og inden længe var der får, grise, slagtekaniner, høns og ænder på gården – nå, ja – og vores datter var på vej, fortæller Nicolaj Vegeberg Christiansen.
Det frie liv på landet med familieliv, masser af projekter og udvidelse af besætningen trak i sådan en grad, at Nicolaj valgte at opsige sit job som dyrepasser i Jesperhus til fordel for jobbet som dambrugsarbejder tæt ved bopælen.
Får sørger for naturpleje
Familiens får og lam laver natur- og landskabspleje hele sommerhalvåret for lodsejere, Viborg Kommune og Naturstyrelsen. I vinterhalvåret pudser de frøgræs og efterafgrøder af for naboen.
- Jeg stiler efter at have fårene på stald højest to måneder om året ved læmning. Jeg tror på, at det bedste for klimaet, dyrene og økonomien er, at dyrene selv henter deres foder på roden.
Forbrugere som grisefaddere
Nicolaj indkøber 30-kilo grise hos Havredal Praktiske Uddannelser, og han køber typisk ikke flere, end dem der er solgt på forhånd.
- Hos mig kan man nemlig blive grisefadder. Forbrugeren kan købe medejerskab på en gris og følge dens liv fra fravænning til slagt her på gården. Som grisefadder kan man besøge sin gris og stille spørgsmål til alle sider af griseproduktion.
- Det gør jeg for at skabe bedre tillid mellem landmand og forbruger og afkorte afstanden mellem by og land. Jeg tror på, at formidling og åbenhed kan løse en del udfordringer i landbrugets omdømme. Helst ikke for meget sociale medier – mere rigtig snak, lyder det fra Nicolaj.
Børn og unge besøger gården
Familien får årligt besøg af mere end 600 børn og unge - skoleklasser og børnehaver - til en ærlig snak om dyr i landbrug.
- Vi peger aldrig fingre ad andre driftsformer og taler pænt og ærligt om dansk landbrug, for jeg er stolt af at være en del af erhvervet. Jeg ser det som en force, at vi gør tingene forskelligt og kan tilbyde danske og udenlandske forbrugere en bred vifte af gode produkter. Vi skal stå sammen og tale hinanden op – stor som lille, konventionel som økologisk.