Forår i forsøgsmarken: - Raps, byg og rug er i god vækst

Vinterafgrøderne står frodige og spændstige på Agri Nords forsøgsmarker ved Christianshøjvej syd for Klarup.
Det konkluderer planteavlskonsulent Poul Madsen, der sammen med kollegaerne har besigtiget markerne.

Agri Nords planteavlskonsulenter i forsøgsmarken med raps: Lasse Skov Rodkjær, Torben Hansen, Jakob Hundahl Poulsen, Rasmus Dahlgaard Jensen, Kurt N. Christensen, Martin Ringsing – og bag kameraet Poul Madsen.


Foråret har været særdeles vådt og koldt, og det har forhindret landmændene i at køre både handels- og husdyrgødning ud på de våde og bløde jorder.
- Især husdyrgødningen har givet udfordring, for den bliver kørt ud med store, tunge gyllespredere. Nogle landmænd har derfor i år været nødt til at køre handelsgødningen ud først. Man er jo nødt til at respektere naturkræfterne. På et tidspunkt bliver jorden tør nok til at bære maskinerne, så også husdyrgødningen kan bringes ud.
- Det er meget vigtigt, at man færdiggøder rapsen nu – hvis det ikke allerede er sket, lyder det faglige råd fra Poul Madsen.
- Det samme er tilfældet med vinterbyg og rug, tilføjer Poul Madsen.

Artiklen fortsætter under billedet

En kamp med kalenderen
Dage med blæst, sol og tørvejr har allerede gjort jorden mere samarbejdsvillig, og markarbejdet er for alvor i gang i hele landsdelen. Både udbringning af gødning samt såning af vårsæd står på landmændenes to-do-lister.
- Vi har gennem årene gennemført forsøg, der viser, at forårsafgrøderne – korn, ærter og hestebønner - helst skal såes i april. Kommer vi ind i maj, viser forsøgsresultaterne, at det koster i udbytte. Det er derfor landmændene kæmper for at få forårsafgrøderne i jorden nu.
- Men det koster også i udbytte at så i en jord, der ikke er klar. Så kan der nemlig opstå iltmangel i jorden efterfølgende, og det giver kornet dårlige vækstbetingelser, forklarer Poul Madsen.

Væksten følges tæt
I denne uge bliver vårafgrøderne lagt i jorden på Agri Nords forsøgsmarker, og planteavls-teamet vil følge væksten tæt frem til høsten. Samtidig glæder de sig til Agri farm Day 8. juni, hvor de inviterer interesserede på guidede rundvisning i forsøgsmarkerne.