Erfagruppe for unge landmænd skaber høj motivation og fokus på faglige input

Mød Jens Saksager, en unge kyllingeproducent, som synes, at det er godt at komme ud og snakke med andre unge landmænd.

Mød Janne, virksomhedsrådgiver hos Agri Nord

Barren sættes højt, når otte nyetablerede unge landmænd mødes i deres erfagruppe. Emner som virksomhedsstrategi, finansieringsstrategi, risikostyring, lederrolle, personprofil, personlig strategi og mental sundhed, er blot nogle af de temaer, som Janne drøfter med de unge landmænd. 


- Som tovholder er det min fornemste opgave at sætte en dagsorden, der giver værdi for hver enkelte deltager. På hvert møde laver vi en slutevaluering af dagen og snakker sammen om relevante emner til kommende møder. Derefter finder jeg relevante oplægsholdere, fortæller Janne Sæderup.

 

Klik her, og kontakt Janne Sæderup hvis du vil høre mere om erfagrupper. 

 

Mød Jens Saksager, medlem af erfagruppen for unge landmænd

- Vi står alle næsten samme sted i livet. Det er de samme udfordringer, vi bliver sat over for i forhold til virksomhedsdrift og lovgivning. Sådan lyder det fra 32-årige Jens Saksager, der driver en kyllingefarm nær Vrå - med en produktion på 1,6 mio. kyllinger om året og planteavl med læggekartofler som hovedafgrøde i et I/S sammen med sin far.

 

Jens Saksager er jordbrugsteknolog med speciale i økonomi og ledelse. Han forventer, at gården inden for en kort tidshorisont vil være på hans egne hænder, og derfor ser han en stor værdi i at være med i en erfagruppe sammen med andre unge landmænd. Jens Saksager fremhæver, at der er skiftende temaer og dagsordenen, og der er "noget kød på det, man skal snakke om".


STRESSSIGNALER
Sidste gang handlede det om arbejdsmiljø og stress. Her var der et oplæg fra en socialkonsulent fra Agri Nord om, hvordan de unge landmænd skal være opmærksomme på stresssignaler hos sig selv eller medarbejdere. Og hvordan de kan hjælpe sig selv eller medarbejdere til at undgå at blive syge.


- Vi er jo unge, selvstændige og nyopstartede landmænd med fart over feltet. Derfor kan det være godt nok, at der kommer én udefra og prikker lidt til os… det er jo noget, alle kan blive påvirket af på en eller anden måde, erkender Jens Saksager.


KLAP PÅ SKULDEREN
Det kan være, at en af deltagerne har tumlet med et problem, som er kommet på plads. Så kan det være rart at få anerkendelse eller et konkret klap på skulderen i gruppen. Eller det kan være en ny udfordring, som en af de unge står med i en branche, der er i konstant udvikling.


- Så kan man jo snakke om det og tage hjem og fundere over, hvad andre har sagt – og hvad de ville gøre i en lignende situation. Økonomi, strategi, arbejdsplanlægning og konflikthåndtering er temaer, som er fælles for alle de unge landmænd i gruppen – uanset om de har forskellige typer af produktion hjemme på gården. Men alder og livssituation er også en fælles referenceramme.


- Når vi ikke er flere, kan vi også snakke familie og børn. Man kan gå derhjemme i sin egen osteklokke i to måneder. Så er det godt at komme ud og snakke med andre og få lidt input.