Agri Nord tilbyder danskundervisning
Landbrugets udenlandske medarbejdere skal fastholdes gennem danskundervisning. Danmarks største landboforening, Agri Nord, indgår derfor et samarbejde med Sprogcenter A2B.
Det danske landbrug mangler arbejdskraft. Og det mærker de hos landboforeningen Agri Nord, der rådgiver og servicerer landmænd over hele landet med at rekruttere og fastholde medarbejdere.
- Hver eneste dag bliver jeg kontaktet af landmænd, der mangler arbejdskraft. Og det bliver sværere og sværere at få udlændinge til landet, fortæller Teamleder HR & Rekruttering hos Agri Nord, Vittus Bernlow.
Ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er antallet af udenlandsk arbejdskraft inden for landbrug, skovbrug og fiskeri steget fra 16.360 i 2008 til 27.856 i 2017. Men nu ser udviklingen ud til at vende, hvilket ifølge Vittus Bernlow kræver nye tiltag for at fastholdelse de medarbejdere, der allerede opholder sig i landet.
- Vi bliver nødt til at holde fast på de udlændinge, vi allerede har i sektorer. Så nu handler det i høj grad om at tilbyde dem et fremtidsperspektiv. Og det gør vi ikke mindst gennem danskuddannelse. De skal opkvalificeres sprogligt til gavn for både landbruget og deres egen hverdag efter arbejdet. Derfor har vi nu indgået en aftale med A2B, som har god erfaring med at underviser medarbejdere ude på arbejdspladserne, fortæller han.
En brancheorienteret danskundervisning
Valget af A2B som leverandør af sprogundervisningen skyldes ifølge Vittus især sprogcentrets brancheorienterede tilgang til danskundervisningen.
- A2B har en målrettet og funktionel tilgang til sproget, hvor landbrugsmedarbejderne derfor bliver undervist med udgangspunkt i deres daglige arbejde. Sprogcentret tilretter undervisningen efter virksomhedens og medarbejdernes behov. Det kan være gennem landmandens miljøregler, personalepolitik eller anden viden fra arbejdspladsen. Det er vigtigt, både for den enkelte landmand og den udenlandske arbejdstager, fastslår Vittus.
Hos A2B forventer man sig meget af samarbejdet.
- Vi har i mange år undervist vores kandidater i arbejdsmarkedsrettet dansk, og aftalen med Agri Nord bekræfter nødvendigheden af at lave en brancheorienteret danskundervisning. Vi er allerede startet op på en række gårde rundt om i landet, og forventer os meget af samarbejdet med landboforeningen, fortæller integrationschef hos A2B, Søren Møller Madsen.
Samarbejdet mellem Agri Nord og A2B er landsdækkende og bliver skræddersyet hver enkelte landmand og deres aktuelle behov.