Agri Nord: Fast-track-tilbud til minkavlerne kræver grundige overvejelser

Agri Nords virksomhedsrådgiver gør opmærksom på, at minkavlerne frasiger sig ankemuligheder, hvis de vælger fast-track-sporet

Regeringens seneste udspil med fast-track-erstatninger til minavlerne få en lunken modtagelse hos landboforeningen Agri Nord.
Her konstaterer virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar Jensen nemlig, at den enkelte minkavler frasiger sig ankemuligheder, hvis han vælger fast-track-sporet.

Kun få sager kan passe til fast-track-tilbud
Lige nu sidder Jørgen Cæsar Jensen og kollegaer landet over og arbejder på ansøgninger til minkerstatningssager efter den ”gamle” ordning.
Arbejdet med at lave opgørelser for hver enkelt farm er omfattende og kompliceret, og Jørgen Cæsar Jensen vurderer, at de færreste sager er så gennemsnitlige, at de kan følge et fast-track-spor.
- Vi har måske én eneste sag, der kan benytte sig af den nye ordning.
- Men man frasiger sig muligheden for at klage over afgørelsen, og jeg kan ikke anbefale minkavlerne at frasige sig den rettighed.
Vælger minkavleren fast-track-erstatning, forventes sagen at være lukket i 2024, hvis ministerens forventning holder. De øvrige sager ventes først afgjort om mange år.

Positivt med á conto-kroner til minkavlerne
På positivsiden i den seneste udmelding fra ministeren hæfter Jørgen Cæsar Jensen sig ved, at minkavlerne bliver stillet endnu en à conto-udbetaling i udsigt.
Sidste år fik avlerne à conto-udbetaling på 50 procent i forhold til forventet erstatning, og nu kan de få udbetalt yderligere 40 procent beregnet af det beløb, de allerede har fået.

Afventer stadig prøvesager
Alene i Agri Nord er 30 sager under eller på vej til behandling, og lige nu afventer sagsbehandlingen, at de første prøvesager finder en afgørelse.
- Det er fortsat uklart, hvordan erstatningssagerne skal udformes. Indtil videre er der kommet 16 udkast til afgørelse ud af de første kalibreringssager.

Ramte avlere er fortsat på stand by
Siden 4. november 2020 har minkavlerne levet i uvished. Gang på gang er afklaringen blevet udskudt, og de berørte avlere kan ikke komme videre, inden deres erstatningssag er afgjort.
- De kender ikke ståstedet for deres fremtidige virksomhed. Mange af de forhenværende minkavlere skal videre og udvikle en ny virksomhed. De har et stærkt iværksætter-gen og en evne til at være selvstændige, som vi har brug for i Danmark. Det får vi slet ikke udnyttet. De er simpelthen sat på standby, konstaterer Jørgen Cæsar Jensen.

Kontakt Jørgen Cæsar Jensen for mere information - klik her