Flere penge til udtagning
af kulstofrige lavbundsjorde

24. juli

Skrevet af: Birgit Eriksen 

Med aftalen i Grøn Trepart afsættes der flere penge til udtagning af kulstofrige jorde, og indsatsen kan forsætte med udgangspunkt i de overordnet set velfungerende ordninger, der i dag er på området.

Aftalen indebærer, at der afsættes yderligere ca. 9,4 mia. kroner til udtagning af i alt ca. 140.000 ha kulstofrige lavbundsjorder inklusiv randarealer frem mod 2030.

Landbrug & Fødevarer er som udgangspunkt imod, at der indføres en CO2-afgift på kulstofrige lavbundsjorder og er kritiske over for, at man har valgt en sats, der er markant højere end det, Svarer-udvalget har foreslået. Afgiften på 40 kr. pr. tons CO2 er fire gange så høj som det, Svarer-udvalget havde med i alle tre modeller. Det er en høj afgift, som især vil få konsekvenser for de bedrifter, hvor de kulstofrige arealer er af afgørende betydning for virksomhedens drift, for eksempel i forbindelse med staldnær græsning.

Landbrug & Fødevarer fremhæver, at det er positivt, at man fritages for afgift, indtil man afviser at deltage i et konkret projektforslag. Dermed sikres det, at lodsejer ikke pålægges en afgift, hvis et projekt må opgives. Da udtagning af kulstofrige lavbundsjorde overordnet set er en myndighedsopgave, sikres det samtidig, at lodsejer ikke pålægges en afgift, hvis myndighederne ikke tager initiativ til et projekt.

Rasmus

“Aftalen vil få stor betydning for mit landbrug. Når 20-25% af min jord omkring bedriften er lavbund, så er det sandsynligt, at jeg på sigt skal ud at finde erstatningsjord længere væk. Det er positivt, at der bliver afsat flere penge til at udtage lavbundsjord, men jeg mangler at blive overbevist om, at en eventuel erstatning vil kunne kompensere det tab, jeg vil få for at kunne opretholde antallet af køer og mine muligheder for at udvide i fremtiden”, fortæller mælkeproducent Rasmus Balser Christensen, Tylstrup

Formand for det miljøpolitiske udvalg Henrik Dalgaard, Agri Nord/LandboNord bakker til fulde op om Rasmus Balsers udtalelse.

”Det er uhyrer vigtig, at regeringen og aftaleparterne forholder sig til de bedrifter med animalsk produktion, som bliver hårdt ramt af udtagning, og uden mulighed for erstatningsjord i nærområdet. Det bør aftales allerede nu, hvornår vi snakker ekspropriation af staldanlæg inden man igangsætter forundersøgelser”, fortæller Henrik Dalgaard.

Landbrugsjord

Kickstart dit klima lavbund projekt

Der er flere muligheder, hvis du gerne vil i gang med et lavbundsprojekt. Du kan få en engangskompensation for din jord, indgå i jordfordeling eller evt. sælge din jord. Et lavbundsprojekt er en frivillig proces, hvor vi rådgiver dig hele vejen igennem. Vi laver en ejendomsmæssig og teknisk undersøgelse, hvor vi bl.a. snakker med lodsejere og undersøger, hvordan vi undgår at påvirke andre arealer end dem, der skal udtages. Tag fat i vores kompetente rådgivere hvis du går med tankerne om at påbegynde et lavbundsprojekt.