I år kan du få et ekstra højt engangstilskud, hvis du tager landbrugsjord ud af drift
Vi er i Agri Nord dog en smule skeptiske – læs mere om hvorfor
Det kan give ballade
“Det er rigtig fint, at der kommer en ordning, hvor man kan få glæde af et højere tilskud. Men med den historiske baggrund – og ud fra vores erfaringer her i Agri Nord – er vi en smule skeptiske,” siger Mette Møller Ragborg.
Mette Ragborg, der er natur- og projektkonsulent i Agri Nord, finder det besynderligt, at Landbrugsstyrelsen nu barsler med en ny tilskudsordning til permanent udtagning af landbrugsjord, hvor kompensationen er betydeligt højere end den tidligere ordning, der gjaldt i årene 2018-2022.
“Havde vi vidst noget før, at den her ordning kom, ville vi have rådet medlemmerne til at vente,” siger Mette Møller Ragborg.
Den tidligere ordning har givet anledning til stor ballade. Mange landmænd er blevet bedt om at tilbagebetale en del af tilskuddet, fordi myndighederne efterfølgende påstod, at der var blevet overkompenseret til naturarealer.
Adskillige medlemmer hos Agri Nord har allerede fået tinglyst udtagning af jord efter den gamle ordning.
“Dem, der allerede har indgået bindende aftale om udtagning af jord til permanent ekstensivering, har med rette følt sig uretfærdigt behandlet,” mener Mette Møller Ragborg.
Efter den gamle ordning kunne en landmand få udbetalt 28.000-55.000 kroner pr. hektar afhængigt af arealets hidtidige anvendelse. I den nye ordning, der kan søges i år, ventes tilskuddet at blive 82.500 kroner pr. hektar for arealer, der har været i omdrift – og 35.500 kroner pr. hektar for permanente græsningsarealer. Arealer, der udtages til permanent ekstensivering ”til gavn for natur, miljø og klima”, må hverken omlægges, gødes eller sprøjtes.
Den røde tråd er svær at få øje på
Hans Ole Kristensen, landboretskonsulent i Agri Nord, har bistået de mange medlemmer af Agri Nord, der er blevet præsenteret for tilbagebetalingskrav i den tidligere ordning.
“Disse landmænd har fået at vide, at de burde kunne sige sig selv, at kompensationen var for høj. Derfor kan det virke underligt, at landmændene nu præsenteres for højere takster uden nærmere forklaring.”
Han har svært ved at se den røde tråd i de statslige tilskud til udtagning af arealer til permanent ekstensivering.
“Det ser rimelig gavmildt ud, men man skal nok overveje det nøje, inden man indgår aftale efter den nye ordning, pointerer han – og spørger: Hvordan kan man være sikker på, at der ikke igen opstår krav om tilbagebetaling?”
Landbrugsstyrelsen forventer, at tilskuddet kan søges i løbet af efteråret – og at udbetaling sker i form af et éngangsbeløb allerede i 2025. Af en pressemeddelelse fra styrelsen fremgår det, at ordningen afventer EU-kommissionens endelige godkendelse.
Gå flere veje for at få kompensation
Rune Hjortbak nævner, at det kan tage år at realisere et lavbundsprojekt, der ofte omfatter større arealer med flere lodsejere, og det kan være kompliceret af flere grunde.
“Der kan være flere faktorer, der gør, at ikke alle lavbundsarealer i landet kan komme med i et projekt,” påpeger han.
Generelt har landmænd flere forskellige veje at gå for at få kompensation for et areal, der ikke længere er rentabelt at dyrke på grund af vand og omkostningstung dræning.
Rune Hjortbak yder gratis rådgivning, hvis man ønsker at rådføre sig om mulighederne. Han har nemlig et hverv som udtagningskonsulent for SEGES.
Det samlede råd fra konsulenterne i Agri Nord om den nye tilskudsordning, som Landbrugsstyrelsen præsenterer:
“Kig på ordningen og se, om du har nogle arealer, der kan gøre sig gældende. Lav en udregning på, hvad der kan betale sig for dig som ejer af et landbrugsareal. Og i øvrigt garanterer Agri Nord ikke imod tilbagebetalingskrav.
Den nye ordning
Den nye tilskudsordning, som man kan søge til efteråret,
gælder som udgangspunkt kun i 2024.
Ophør af kvægundtagelsesreglen
- Det kommer til at gøre ondt
Allerede 31. juli må en stor gruppe af kvægavlere indstille sig på en lavere kvote for udledning af kvælstof. Helt utilstedeligt med så kort varsel, mener bestyrelsesmedlem Erik Riskjær, Agri Nord