Madglæde for fuldt blus

Kødsovsen måtte ud i lodtrækning

17. juli

Skrevet af: Birgit Eriksen 

I en uge er der blevet snittet, hakket, paneret, snakket og grinet på 65 Madskoler landet over. Også i Nordjylland har madglade børn mellem 8 og 12 år brugt en ferieuge i køkkenet.

I spidsen for ugens program står frivillige, engagerede instruktører, der guider børnene igennem både madlavning og sociale aktiviteter.

Det gode måltid i fokus

Madskolerne er arrangeret af 4H i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000. Torben Farum, der er landmand og næstformand i Agri Nord/LandboNord, besøgte Madskolen i Hjørring, hvor køkkenet på Lundergårdsskolen summede af aktivitet.


“Det er væsentligt, at børn lærer, hvor maden kommer fra. Vi vil gerne lære børnene, at lave mad helt fra bunden med gode råvarer. Det handler om at skabe et godt måltid og samler familien omkring måltidet,” konstaterede Torben Farum, mens han gav et nap med ved skærebrættet.

Fiskefingre helt fra bunden

På menuen stod der fiskefingre, pommes fritter, spidskål og remoulade – alt sammen tilberedt fra bunden. Selvfølgelig. Og på den måde stod det klart for alle, at fiskefingre ikke kun er mad, som familien kan kaste i indkøbskurven som færdigret. På opgavelisten stod også tilberedning af kødsovs til næste dags madpakker, hvor hele flokken skulle på virksomhedsbesøg for at se nærmere på, hvordan man dyrker grøntsager.


“Hvem har lyst til at lave kødsovs til wraps, lød spørgsmålet, der fik en skov af hænder til at rejse sig omkring bordene. At tilberede kødsovsen var så populært, at den folkekære ret måtte ud i lodtrækning. Da holdene var sat, stod den på håndvask, og herefter gik det løs med nærlæsning af opskrifter og tilberedning af dagens hovedmåltid.”

Lange venteliste skal ned

Madskolerne er så populære, at det har været nødvendigt at oprette ventelister. Alene til de nordjyske madskoler står 71 børn på venteliste i år, og på landsplan er tallet 640 børn.

“Desværre står der rigtig mange børn på venteliste, men jeg håber, at vi næste år kan oprette flere hold. Det hele afhænger af, at vi kan finde nok frivillige, og her vil vi gerne gøre en ekstra indsats og trække på vores netværk i landboforeningen,” sagde Torben Farum.

Torben Farum

Nye venner over gryderne

Foruden læring om råvarer, madspild, tilberedning af mad, hygiejne og ny viden om ernæring, blev dagene krydret med mange gode snakke over gryderne. Nye venskaber blev i løbet af ugen knyttet på tværs af skoler og alder, og netop ”Venskaber” var tema for årets Madskoler. Ugen blev rundet af med besøg af forældrene på sidste madskoledag – og selvfølgelig havde børn og instruktører tilberedt lækkerier til afslutningen.