Agri Nord/LandboNord bistår med at kortlægge din mark fra luften

Ønsker du som landmand at få et overblik over ukrudtets fremvækst og fordeling på marken? Så kan du bestille en droneoverflyvning hos Agri Nord/LandboNord.

“Vi er ved at undersøge, om dronen kan bruges til at overvåge insekter. Det er noget helt nyt, og vi har et samarbejde med Aalborg Universitet om det”, fortæller Mads Dueholm.

13. juni

Skrevet af: Lone Lærke Krog

Planteavlskonsulent Mads Dueholm er dronepilot og har fløjet siden 2018.

Han forventer en stor efterspørgsel, nu hvor mange landmænd investerer i ny teknologi, der muliggør spotsprøjtning. Spotsprøjtning betyder, at man kan nøjes med at bruge kemi i de områder af marken, hvor ukrudtet dominerer.

Dronen kan bruges til at kortlægge ukrudtet på marken, og optagelsen fra luften lægges ind i et program, CropUp, der formidler data til et usb-stik, der sættes i sprøjtemaskinen.

Den nye teknologi gør det muligt at afkode så nøjagtige informationer om ukrudtet, at der kan spotsprøjtes ned til intervaller på 25 cm – altså på dyse niveau. På den måde viser forsøg, at anvendelsen af kemi kan begrænses med 80-90 procent i forhold til traditionel plantebeskyttelse.

Mads Dueholm forventer, at der for alvor bliver gang i overflyvningsopgaverne fra slutningen af april til juni, idet der vil være en spidsbelastning i maj.

Han skal have besked en uge før, hvis det skal plottes ind i kalenderen. Tidsforbruget afhænger af afgrøde og ukrudtstype. 50 hektar hvedemark kan overflyves på en halv time, hvis det handler om at spotte græsukrudt.

Det samme tidsforbrug skal landmanden regne med, hvis der skal skabes et overblik over mængden af tidsler i en mark kort før høst.

En kartoffelmark med småukrudt tager lidt længere tid. Her vil det vare en time at overflyve 20 hektar.

Selv om kortlægning af ukrudt naturligt nok står højt på behovslisten hos landmændene, er der nu udsigt til en ny anvendelse af droner i marken – nemlig til kortlægning af biodiversiteten.

“Vi er ved at undersøge, om dronen kan bruges til at overvåge insekter. Det er noget helt nyt, og vi har et samarbejde med Aalborg Universitet om det”, fortæller Mads Dueholm.

I øjeblikket råder Agri Nord/LandboNord kun over én drone, men det kan sagtens blive til flere. Tre af Mads’ kolleger er ved at uddanne sig til dronepilot.

“Vi er klar til at investere mere, men vi vil lige se, hvor stor efterspørgslen bliver”, siger Mads Dueholm.

Mads Dueholm fortæller, at han på det seneste har mærket en øget interesse for droneoverflyvning af marker – også fra nye kunder i Agri Nord/LandboNord.

Mads Dueholm

Mads Dueholm

 

Planteavlskonsulent og dronepilot hos Agri Nord/LandboNord.